INFÖR RESA TILL AUSTRALIEN – AUSTRALIEN GUIDE

Inför resa till Australien – Australien guide

I och med att jag flyttar till Australien om ynka två veckor så har jag hunnit fixa allt det man behöver fixa innan en flytt/resa dit och känner att jag har bra koll. Detta är en stor guide till vad man ska tänka på innan man åker/flyttar till Australien. Det kommer komma en guide med vad man ska tänka på väl nere i Australien också. Den kommer innehålla allt om boende, jobb, TFN osv.

CollageAussie3

Flygbiljett. Priserna brukar ligga på ca 5-6,000kr för en enkelbiljett. Jag bokade min genom Momondo vilket jag också kan tipsa om, den sidan samlar olika resor från flygbolag världen över. Andra har tipsat om att JetRadar och Kilroy ska vara bra också. Vad jag har hört kan man dock komma undan med så lite som ca 4000kr för en resa om man bokar två separata flygningar, tex Köpenhamn-Bangkok och sen Bangkok-Sydney. Det är dock inte alltid det är billigare, och man måste vara noga med att ha tillräckligt med tid mellan flygen, samt kolla så att flygen godkänner samma vikt av bagage så du inte tar med dig 30kg på första flygningen, för att sen inse att bara 20kg tillåts på den andra. Det är också värt att betala ett par hundra extra för en flygning på 30h istället för 48h, tro mig. Mitt tips är också att inte köpa en returbiljett. Man vet aldrig vad man vill hitta på och när och var man vill åka hem ifrån.

Visum. Den enda sida man ska ansöka om visum från är denna som är Australienska statens officiella. Alla andra är scam. Om du bara vill resa runt ett litet tag utan att jobba så är det turistvisum du ska söka, det heter eVisitor (subclass 651), är gratis och gäller i tre månader från det att du kommer in i landet. Om du vill resa och jobba i Australien för första gången så är det ett Work and Holiday visum du ska söka (subclass 417) och det kostar 440AUD, vilket är ca 2,500-2,800kr beroende på växlingskursen. Det gäller i ett år från det att du kommer in i landet. Ansök om visum innan du beställer flyg, då det kan hända att de vill att du gör en hälsoundersökning. Det är dock i princip endast om du rest i tex Asien tidigare. Mitt visum blev godkänt på 20 minuter, men det kan ta upp till två veckor. Ditt visum är godkänt om det står ‘Finalised’ på ditt konto inne på hemsidan. Du ska ha fått ett bekräftelsemail med en bifogad fil på sex sidor som är ditt visum. Kolla skräpposten om du inte kan hitta det. Ditt visum är elektroniskt kopplat till ditt passnummer, så du behöver tekniskt sett inte skriva ut det och ha med dig det även om jag rekommenderar det. Arbetsgivare kan vilja se det, och om det blir något problem i kontrollen är det bra att kunna visa upp. Tänk på att Ö=OE, Ä=AE och Å=AA när du fyller i namn osv i ansökan. Ditt pass måste också vara giltigt i minst sex månader från det att du kommer hem från Australien.

CollageAussie

Pengar. Australien är generellt sett lite dyrare än Sverige. Hur mycket pengar du ska ha med dig beror helt om vilken sorts resa du ska göra. Ska du bara semestra och resa tex östkusten där det finns otaligt många utflykter och aktiviteter att göra måste du ha med dig ganska mycket. Man brukar rekommendera minst 50,000kr för östkusten. Om man som jag tänkte jobba relativt direkt så räcker det med ca 15-20,000. Har läst om folk som åkt in med under tusenlappen på kontot (vilket dock inte alls är att rekommendera). Dock så utför ibland border control stickprover när man anländer, och då kräver border control poliserna att man har 4500AUD med sig in i landet (ca 30,000kr) för att bevisa att man kan klara sig i ett helt år i Australien. Dock är det ganska ovanligt, men surt att inte komma in i landet om man väl tagit sig dit. Jag kommer ha med mig strax över 30,000.

Försäkring. Kolla med försäkringbolaget du/din familj har hemförsäkring hos och fråga dem om förlängd hemförsäkring/reseförsäkring. Min försäkring kostade ca 3000kr för December-Juli. Ens hemförsäkring täcker oftast de 45 första dagarna gratis. Om du skulle komma hem tidigare betalar de ofta tillbaka mellanskillnaden, dvs den försäkring du inte utnyttjade ifall du skulle komma hem nån månad tidigare.

Viktiga papper. Papper du ska skriva ut är: Ditt CV på engelska, kontoutdrag, kopia på ditt pass, kopia på din biljett, kopia på din bokning på hostel/hotell, kopia på dina försäkringspapper. Ett utdrag från belastningsregistret (oöppnat) från polisen kan också vara bra att ha om du ska vara Au Pair och jobba med barn. Skicka också allt till dig själv på mail så att du har det elektroniskt.

CollageAussie1

Mobil. Det lönar sig att pausa sitt abonnemang här hemma och skaffa kontantkort där. Var extra noga och kolla att din mobil inte är låst till ditt abonnemang, för då funkar inte kontantkort i den väl nere. Telefonföretagen brukar vilja ha en månads förvarning.

Bank/bankkort. Alla vanliga svenska banker tar i princip alltid en avgift på ca 30kr för varje uttag du gör utlandet. Om du ska stanna ett tag, skaffa ett ICA Banken Bankkort. Det är gratis för alla under 21, (25kr/månad om man är över 21), och det är gratis uttag i hela världen. Du aktiverar bara vilken världsdel du vill att kortet ska funka i snabbt och enkelt på hemsidan. Dessutom har de en smart app där man kan föra över pengar med, spärra kortet om det blir stulet osv.

Community. Många svenskar åker till just Australien, så du kan få svar på många frågor i Facebook-grupperna ‘Svenskar i Australien’, ‘Svenskar i Sydney’, ‘Svenskar i Melbourne’ osv. Testa först att söka på nyckelord gällande frågan du har i gruppen innan du ställer frågan, grupperna är inte meningen att användas som google.

Om ni har några frågor eller funderingar är det bara att kommentera så svarar jag bäst jag kan!

3 comments on “INFÖR RESA TILL AUSTRALIEN – AUSTRALIEN GUIDE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *