FEM PLUGGTIPS – HUR MAN FÅR A I BETYG

Funderade först på om jag skulle göra detta inlägg överhuvdtaget då det kanske inte är det roligaste att läsa, men sen kom jag på att jag gärna hade läst dessa tipsen för ett år sedan. IB-elev som jag var, så vet jag alldeles för väl hur svårt det kan vara att plugga (och har definitivt gjort min fair share av pluggtimmar), men jag har den svåra vägen också lärt mig hur man pluggar mest effektivt och på bästa sätt. Här är mina bästa pluggtips och hur man får A i betyg!

PluggCollage2

HÅLL ORDNING OCH REDA RUNT OM KRING DIG – Håll det rent runt omkring dig. Från erfarenhet blir jag undermedvetet superstressad av att vara i en miljö som är stökig; speciellt om jag ska plugga där. Om du pluggar i ditt rum så är det A och O att hålla ytan du ska plugga på ren och organiserad (och kanske även runt om dig). Det kanske bara är jag, men har verkligen märkt att jag koncentrerar mig mycket bättre då.

LYSSNA FÖRST, SKRIV SEN – Detta funkar kanske inte för alla, men något jag började göra sista året var att bara lyssna på lektionerna, och bara skriva ner det allra viktigaste av tex en genomgång, om jag visste att läraren i princip förklarade vad som stod i boken eller åtminstone hade den som utgångspunkt. Jag märkte att om jag koncentrerade mig på att lyssna istället för att försöka hinna med att skriva allt läraren skrev på whiteboarden OCH sa, så lärde jag mig mer av att gå igenom den delen av boken när jag kom hem och då skriva anteckningar på det. På så sätt blir det en sorts dubbelrepetition.

FLASH CARDS – Att göra ‘flash cards’ (vet inte vad det heter på svenska) är ett av mina absolut bästa tips. Om du har ett prov, klipp ut 3×3 kort från flera A4 papper, skriv ned en fråga på ena sidan av kortet och sen svaret på andra. Om du gör 50-100 sådana inför ett prov och läser igenom dem på tåget till skolan eller på håltimmen kommer du verkligen sätta bästa betyget på det provet. Bara googla ”How to make flash cards for studying” om du inte är säker på hur du ska göra.

PluggCollage1

MILJÖOMBYTE – Något som jag verkligen inte kunde under sista året på gymnasiet var att plugga hemma. Det var helt enkelt för frestande att ta en nap, som egentligen skulle vara 20 minuter men blev till en och en halv timme, och det var för enkelt att mellanmålspausen på 30 minuter blev till två timmar. Det låter kanske inte som det roligaste, men det som gjorde allra störst skillnad för mig var att gå till stadsbiblioteket eller skolans bibliotek efter sista lektionen i skolan, och verkligen göra alla mina läxor där. Gjorde en extra macka på morgonen och tog med mig något annat gott att äta så att jag orkade sitta kvar. När jag började göra detta märkte jag sååå himla stor skillnad. Fick gjort allt jag skulle under den tiden då jag annars bara hade segat hemma fram tills middagstid för att sen få sitta uppe till två på natten och göra klart läxorna när jag var supertrött, superstressad och superoeffektiv.

SKRIV NER ALLT VIKTIGT, ALLT – Detta kan verka självklart, men vare sig du föredrar almanacka eller kalendern i mobilen, skriv upp ALLA deadlines! Skriv upp allt från den minsta glosläxan till största terminsprovet. Skriv upp om din lärare säger till dig att ta med ett häfte han eller hon delade ut på dagens lektion till nästa lektion. Skriv upp att du behöver miniräknaren till just den biologilektionen. Skriv upp att du behöver ha läst igenom sidorna i boken tills nästa lektion. ALLT! Jag kan garantera att det tar bort så mycket onödig stress i ens liv. Min kalender i datorn var fullsmockad!

PluggCollage

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *