SYDNEY VS MELBOURNE

Collage

Detta är en fråga som jag får väldigt ofta. Vilken stad är bäst, Sydney eller Melbourne? Då jag har bott 3 respektive 4 månader i de båda städerna så tycker jag mig ha ett hum om ungefär vad som skiljer de åt och vad det har att erbjuda. Det sägs att den stad man kommer till först av Sydney och Melbourne, det är den stad man kommer att gilla mest, och jag tror faktiskt att det ligger lite sanning i det. Hur som helst, jag ska försöka göra det så enkelt som möjligt och lista positiva och negativa saker om varje stad, samt de punkter där de erbjuder ungefär samma.

SYDNEY

+ Sydneys stränder och surf kan Melbourne inte ens försöka tävla med. Här vinner Sydney med hästlängder. Det finns så många och så olika stränder i Sydney att det finns något som passar exakt alla. Man behöver inte hänga på Bondi varje dag som många tror. I Melbourne å andra sidan så finns det knappt några stränder alls och surfen… ja den finns men då måste man åka i ungefär en timme utanför stan med egen bil. Nej det är bara att inse. Vill man ha sol, bad och surf i världsklass så är det Sydney som vinner.

+ När det kommer till turistattraktioner i stan så vinner Sydney. Med Harbour Bridge, Operahuset, Darling Harbour, Westfield Tower och många fler (kolla in min guide till hur man tar sig an Sydney på 24h här) så finns det mer att se i Sydney med mindre avstånd mellan varje attraktion. Sorry Melbs.

MELBOURNE

+ Även om Sydney har stränderna, så har Melbourne definitivt utflykterna. Great Ocean Road, Phillip Island, Mt Buller Ski Resort (ja ni läste rätt, skidor i Australien), Yarra Valley, Mornington Peninsula… Listan är lång. Det finns massvis att göra och se runtom Melbourne medan Sydney… Ja Sydney har Blue Mountains pretty much.

+ Att ta sig runt i Melbourne är mycket lättare än i Sydney. Jag var lost ett bra tag i Sydney och hade inte överlevt utan Google Maps. Det enda som är bra i Sydney är tågen i CBD,och där tar det i princip stopp. Att resa kommunalt i Melbourne är dock en fröjd. Här finns det både tåg som tar en in till CBD även från de yttersta förorterna utan att behöva byta, bussar som är snabba och smidiga, och även sk trams som är en sorts spårvagnar som går i city och ut till de närmsta förorterna. Dessutom finns det en ‘Free Tram Zone’ som täcker en stor del av CBD som då är helt gratis. Underbart!

IT’S A TIE BETWEEN…

+ När det kommer till boende så är de båda städerna väldigt lika; och med lika menar jag väldigt dyra. Priset på att leva och bo är i princip detsamma.

+ När det kommer till mat och dryck så är det oavgjort. Sydney har fler fina mer ‘up-tight’ restauranger, medan Melbourne är världsmästare på kaffe och fika.

+ När det kommer till väder så blir det lite krångligt. Det regnar nästan dubbelt så mycket i mm i Sydney än i Melbourne, men Sydney har också dubbelt så många molnfria dagar som Melbourne. Dock så har Melbourne dubbelt så många dagar över 30 grader än Sydney, men också dagar där temperaturen snuddar vid 0 graders sträcket vilket Sydney inte gjort på ett bra tag.

MEN såklart är vilken stad man föredrar bäst väldigt personligt, och alla sådana här listor i världen kan inte ge dig det intryck vad ett besök till de båda städerna kan. Om man har möjligheten så vill jag råda ALLA att besöka både Sydney och Melbourne då de är så himla fantastiska städer båda två och de båda ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Om du varit i båda städerna, vilken väljer du, Sydney eller Melbourne? Happy travelling!

PS. Kolla även in min Australien-guide för de som ska resa till Australien för första gången här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *